I mamy! Pierwszy przepis prosto od Sylwii! Tak jak obiecałyśmy – będziemy czasem publikować dla Was także kulinarne szaleństwa. Dzisiaj…. Autorska wersja ciasteczek maślanych z dawką białka!

Przepis na około 25 ciasteczek:
- 250 g masła
- 70 g mąki kokosowej
- 60 g odżywki białkowej
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 60 g zmielonego na puder erytrolu
- opcjonalnie: wanilia, cynamon lub odrobina kakao w wersji kakaowej
*Każda mąka kokosowa chłonie płyny w inny sposób, więc można dodać mniej i zobaczyć jaka jest konsystencja masy i dodać resztę. Masa powinna być gęsta, ale nie grudkowata.
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Do połowy masy można dodać kakao. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Jeśli ciasto się mocno lepi warto je odstawić na godzinę do lodówki przed wałkowaniem. Wycinać foremką dowolne kształty. Piec około 12-14 minut w 170 stopniach z termoobiegiem na rumiany kolor.
Poniżej porcja z kakao (warto do nich dodać łyżkę masła więcej, oby nie wyszły suche przez dodatek kakao).

Poniżej porcja ciasteczek bez kakao.

Są przepyszne! Kruszeją podczas przechowywania!

1 ciasteczko zawiera 99 kalorii, 2g białka, 9,4g tłuszczu i 0,6g węglowodanów.
Smacznego!