O nas

Poradnia Dietetyczna prowadzona przez Sylwię Wdowiak i Sabinę Sztuba to zespół dwóch wykształconych kobiet, które łącząc pasję do diet niskowęglowodanowych i nauki pomagają odzyskać wielu osobom zdrowie, szczęście i radość dnia codziennego, a także wspomagają w walce o piękną sylwetkę. Nasze podejście opiera się na wiedzy nie tylko dietetycznej i medycznej, ale także na umiejętnościach z zakresu nauk biologicznych i medycyny holistycznej. Skutecznie wykorzystujemy zbierane przez lata doświadczenie, aby rozpowszechniać świadomy sposób żywienia, a w konsekwencji także życia. Podchodząc do pacjenta zawsze indywidualnie często doszukujemy się w wykonanych badaniach wcześniej niezdiagnozowanych przyczyn, leżących u podłoża problemów opisywanych przez naszych podopiecznych na konsultacjach. Diagnostyka laboratoryjna to nasz chleb codzienny. Nasi podopieczni otrzymują od nas starannie dobraną, indywidualną, maksymalnie gęstą odżywczo dietę, w której uwzględniamy wszystkie preferencje żywieniowe oraz ulubione potrawy, a także zalecenia niezbędne w celu poprawy zdrowia i życia.


Nasza poradnia dietetyczna oferuje usługi z zakresu:

  • utrzymania/rozpoczęcia dobrze dobranej, indywidualnej diety w celu poprawy zdrowia,
  • regulowania wagi (problemy nadwagi i otyłości),
  • regulowania problemów niedożywienia/wygłodzenia,
  • regulowania zaburzeń hormonalnych, 
  • prowadzenia pacjentów z chorobami cukrzycy, insulinooporności i innymi chorobami gospodarki węglowodanowej,
  • prowadzenia pacjentów z problemami związanymi z metabolizowaniem związków (także na podłożu genetycznym),
  • prowadzenia alergików,
  • prowadzenia pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi,
  • prowadzenia osób i par starających się o dziecko,
  • prowadzenia par gotujących takie same posiłki (dla chcących zadbać o zdrowie)
  • wspomagania dietetycznego osób chorych na nowotwory

Proces prowadzenia usługi dietetycznej w naszej poradni opiera się na holistycznym podejściu i składa się z następujących czynności:

  • szczegółowy wywiad żywieniowy i środowiskowy
  • ocena stanu odżywienia
  • zlecenie badań, a następnie analiza dokumentacji medycznej i/lub badań
  • określenie pełnego zapotrzebowania na makro- oraz mikroskładniki diety na postawie powyższej analizy 
  • zaleceń dla pacjenta i ewentualnej dodatkowej suplementacji lub/i fortyfikacji diety (czyli dodania produktów wzbogaconych o jeden lub kilka składników odżywczych)

Zespół:

mgr inż. Sylwia Wdowiak

Absolwentka kierunku Biotechnologia na (aktualnie) Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym. Po studiach zdobyła doświadczenie w laboratorium mikrobiologicznym. Dyplomowany dietetyk i uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji i akredytowanych przez izbę coachingu – kursów coachingu i diet coachingu. W swej wieloletniej pracy z podopiecznymi w zawodzie dietetyka zdobyła ogromne doświadczenie oraz pasję do diagnostyki laboratoryjnej, którą szeroko stosowała w laboratorium badawczym, a także kontakt z fizjoterapeutami, lekarzami i psychologami, z którymi współpracuje do dnia dzisiejszego. 

Swoje podejście opiera na obszernym wywiadzie żywieniowo-diagnostycznym oraz aspektach psychosomatycznych. Stawia na bezpośredni kontakt z podopiecznym. Jest cierpliwa i potrafi rozszyfrować każdego, kto wykazuje choć odrobinę chęci do działania. Uwielbia zagadnienia medycyny alternatywnej, ziołolecznictwo, ale zawsze popiera swe działania badaniami i wiedzą zdobytą w rzetelnych źródłach naukowych. Nie są jej obce prowadzenia osób choćby z chorobami autoimmunologicznymi, grzybiczymi, chorobami tarczycy, osób z rozregulowaną gospodarką hormonalną czy par bezpłodnych, osób z chorobami układu pokarmowego, a nawet osób w żywieniu choroby nowotworowej. Planuje kolejne dokształcenie z zakresu psychologii ludzkiej i stały, dalszy rozwój.

Obecnie prowadzi konsultacje i diagnostykę.

mgr inż. Sabina Sztuba (autorka bloga KetoReva.pl)

Absolwentka studiów I stopnia na kierunku Biotechnologia na Politechnice Wrocławskiej, gdzie obroniła pracę związaną z zagadnieniem epigenetyki pt.„ Badania kliniczne inhibitorów histonowych deacetylaz.” oraz absolwentka studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia molekularna i biokataliza na Politechnice Wrocławskiej, gdzie realizowała badania związane z metabolizmem i hodowlą komórek nowotworowych i obroniła pracę pt. „Metabolom komórek nowotworowych w warunkach głodu glukozowego”. Zdobyła również dyplom dietetyka klinicznego broniąc temat z zaburzeń odżywiania w trakcie studiów.

W swojej pracy zawodowej odbyła staż w laboratorium Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. Jest autorką tekstów do czasopism popularnonaukowych, książki o diecie ketogennej oraz ebooków związanych ze zdrowiem i żywieniem. Prowadzi także bloga „KetoReva.pl”, gdzie porusza aspekty zdrowia, nauki i kulinariów.

Obecnie nie prowadzi konsultacji. Zajmuje się opracowywaniem planów dietetycznych.